top of page

L'HOME INACABAT

Una reconstrucció escènica del pensament i l'obra de Josep Puig i Cadafalch

L'home inacabat es va representar a Mataró al Centre de Creació d'Arts Escèniques els dies 17, 18, 19, 22, 23 i 24 de setembre de 2017, dins els actes de commemoració dels 150 anys del naixement de Josep Puig i Cadafalch i els 100 anys de la seva elecció com a President de la Mancomunitat de Catalunya

Text i direcció: Pere Anglas

Música: Joan Vallcorba

Intèrprets:

Xavier Alomà

Clara de Ramon

Edu Gibert

Josep Minguell

Assistència a la direcció i moviment: Toni Arteaga

Espai escènic: Jordi Bulbena

Disseny d'il·luminació: Dani Gener

Vestuari i caracterització: Moon Vives

Producció executiva: Xavier González

Fotografies: Pati Martos

A Josep Puig i Cadafalch se’l coneix bàsicament com a arquitecte. Però va ser molt més que això. Estudiós de l’Art, arqueòleg i polític, fou el segon president de la Mancomunitat de Catalunya, un home compromès amb la modernitat de l’època, amb una capacitat de treball enorme i que destacava en tots els camps que tocava.

 

A les seves memòries es defineix com un home incomplet que estima més l’esbós que l’obra acabada. Això li succeeix amb la dels altres, però també amb la seva pròpia, i confessa que sovint prefereix que siguin els seus ajudants els que passin a net els seus dibuixos ràpids o corregeixen els seus escrits. D’aquesta definició és d’on surt el títol del muntatge. Puig i Cadafalch és l’home inacabat que s’ha fet a si mateix, sense acabar-se de completar mai del tot, talment com si la seva vida fos també una composició inacabada. D’igual manera, en el terreny polític, tampoc no va poder veure la seva obra finalitzada. El cop d’estat de Primo de Rivera l’any 1923 va estroncar els projectes impulsats per la Mancomunitat, i encara que a partir del 1932 la Generalitat republicana continués la tasca iniciada, havia d’arribar primer la guerra i després la dictadura franquista per acabar de frustrar les seves aspiracions.

L’home inacabat ens situa a Mataró, l’any 1967, en la celebració del centenari del seu naixement, quan les autoritats locals només autoritzen que es col·loqui una placa commemorativa a la seva casa natal. Un grup de teatre independent no es resigna davant el que considera una injustícia i organitza un homenatge clandestí en forma d’obra teatral. És una companyia petita formada per tres actors de generacions diferents que reflecteixen la joventut, la maduresa i la vellesa del mateix Puig. La quarta component, una actriu i dramaturga jove, representa les dones feministes i d’esquerra que, ja des dels anys 30, van tenir un paper fonamental en el desenvolupament cultural. L’obra es va construint i completant a través de la memòria d’un Puig i Cadafalch situat el 1942, amb setanta-cinc anys, alhora que ell mateix i els seus records són interpretats per la companyia teatral del 1967. Al capdavall, L’home inacabat conforma un homenatge a tots els homes i totes les dones que, a l’igual que Puig, van treballar en els moments de més dificultat per la modernització i la culturització del país.

 

Pere Anglas

Autor i director

L'home inacabat - cartell2.jpg
bottom of page